Øregangsbetennelse = ekstern otitt

Øregangsbetennelse er en betennelse i huden i øregangen. Det medisinske navnet er ekstern otitt, eller otitis externa. Noen kaller det for «svømmerøre». Her skal vi fortelle litt mer om årsakene, symptoner og behandling av øregangsbetennelser.

Hva er øregangsbetennelse?

Øregangsbetennelse er en betennelse i huden i øregangen. Det er altså ikke det samme som ørebetennelse eller øreverk, som er en betennelse i mellomøret (les mer om dette nedenfor).

Øret og miljøet i øregangen er vanligvis selvrensende og har naturlige forsvarsmekanismer. I øregangene er det et naturlig surt miljø med kontinuerlig produksjon av ørevoks, som har beskyttende egenskaper og ligger som en barrierefilm over huden.

Hvis det naturlige miljøet i øregangen og produksjonen av ørevoks forstyrres, kan huden bli irritert og utsatt for vekst av sopp og bakterier. Når kroppen responderer på angrepet av sopp og bakterier, oppstår det en betennelse.

Kroppens forsvar ved betennelser i øregangen viser seg som regel som en lokal respons i vevet. Betennelser svekker hudens eget forsvar og kan forårsake flassing og væsking i øret, som igjen kan føre til en oppblonstring av sopp og bakterier – en ond sirkel.

Hvor vanlig er øregangsbetennelse?

Øregangsbetennelse er en av de vanligste infeksjonene i helsevesenet i dag. Hvert år rammes drøyt 70 000 nordmenn. Det sies at rundt en av ti personer får øregangsbetennelse en gang i sin levetid.

Utbredelsen av øregangsbetennelse avhenger blant annet av geografiske faktorer, klima og befolkningens alder, for eksempel fører gjerne varmt og fuktig klima til at flere rammes. Øregangsbetennelser forekommer hyppigst om sommeren, da rundt halvparten av alle tilfeller oppstår. Ved varme somre har man observert at antallet tilfeller gjerne fordobles.

Både voksne og barn kan rammes av øregangsbetennelse, men det er vanligst blant barn og eldre. Barn får gjerne problemer hvis de bader mye i løpet av sommeren, mens eldre utvikler infeksjoner i øret som følge av at huden i øregangene eldes, gjerne kombinert med hyppig bruk av gjenstander i øret som eksempelvis høreapparater.

Hvordan oppstår betennelser i øregangen?

Den vanligste årsaken er varmt og fuktig klimakombinert med mye vann i øret. Ut over dette kan man dele inn årsakene i individuelle og ytre forhold:

Vi er alle ulike, med ulike forhold i øregangene. I tillegg kan medisinske hudproblemer ha innvirkning på øregangene.

  • Øregangene kan være ulikt utformet – hårete, kurvete, trange og eldre
  • Eksem, psoriasis eller andre hudsykdommer

Ytre påvirkning kommer fremfor alt fra vann. Ettersom øregangsbetennelse kan oppstå når vi svømmer og bader mye, kalles dette iblant for «svømmerøre». Man kan også få det om man dusjer ofte – både såpe, sjampo og hårspray kan bidra til utvikling av øregangsbetennelse.

Gjenstander i øret og pirking i øret har også mye å si. Overdreven rengjøring med bomullspinner og lignende irriterer huden og kan gjøre at det oppstår mikroskopiske skader i hudoverflaten, slik at sopp og bakterier får bedre vekstforhold.

Bruk av høretelefoner, høreapparater, ørepropper og hørselsvern stenger igjen øregangen og gjør at det dannes et lukket og fuktig miljø som sopp og bakterier trives i. I tillegg er gjerne høreapparatene, høretelefonene og lignende ikke helt rene, noe som også er gunstig for sopp og bakterier.

  • Vann i øret ved f.eks. svømming, bading og dusjing
  • Varmt og fuktig klima
  • Såpe, sjampo og hårspray i øret
  • Gjenstander i øret, som høretelefoner, høreapparat og ørepropper
  • Pirking i øret med bomullspinner og lignende

Hvorfor klør det? Hvorfor gjør det vondt?

Huden i øregangene er følsom og har mange nerver i overflaten. I den indre delen av øregangen er det tynn hud som ligger rett over den svært følsomme benhinnen, og i den ytre delen ligger tynn hud over ømtålig brusk.

Betennelser irriterer nervene og fører til kløe og smerte, i tillegg til at nervene blir enda mer følsomme. Kløen gjør at man klør seg og pirker seg enda mer i øregangen, som igjen svekker hudens forsvar ytterligere. Det er dermed lett å havne i en ond sirkel.

Symptomer

Rødhet, irritasjon, kløe, smerte og verk i ørene samt flassing i og rundt øregangen er blant de viktigste innledende symptomene. Man kan også få hovne øreganger eller komme veske, puss og blod fra øregangen, som eventuelt resulterer i nedsatt hørsel. Flere symptomer utvikler seg suksessivt. Har du ordentlig vondt, langvarige eller tilbakevendende plager, er det fornuftig å kontakte lege.

Ond sirkel i øret, hva skal jeg gjøre?

Øregangsinfeksjon, eller ekstern otitt, oppstår i det ytre øret, i øregangen utenfor trommehinnen, og forårsakes av ytre påvirkning i øregangen som for eksempel vann i øret eller pirking i øret. Man kan kjenne symptomenr som kløe, ømhet, irritasjon eller ubehag i selve øregangen.

Ørebetennelse eller øreverk (media otit), derimot, oppstår i mellomøret bak trommehinnen – ofte i forbindelse med forkjølelse, infeksjoner og feber. Bakterier kan vandre inn i mellomøret fra luftveiene via øretrompeten. Smerten eller ømheten ved ørebetennelse ligger først og fremst rundt øret.

Ørebetennelse er et vanlig problem blant barn og i forbindelse med forkjølelse. En av grunnene til dette er at øret og øretrompeten ikke er like utviklet hos barn i vekst som hos voksne, noe som gjør det enklere for bakterier i øre-nese-hals-området å skape problemer.

Hvor vanlig er betennelse i øregangen?

Rundt 10 % av befolkningen opplever å få øregangsbetennelse i løpet av livet

Fakta om ører

Den lille øreskolen er en enkel og oversiktlig informasjon om øret og øregangen, ørevoks, vokspropper, kløe og betennelse.

Les Den lille øreskolen her

Last ned som PDF

Otinova® fås på apotek

Kjøp Otinova